Evoluutio-leikki

Piirroskuva, jossa kaksi hahmoa istuvat. Toisella on kädessään paperi, johon on piirretty sydän.

Leikin nimi: Evoluutioleikki

Ikäsuositus: yli 7-vuotiaat 

Leikkijöiden määrä: 6 tai enemmän 

Leikin kesto: 10 minuuttia tai yli 

Tarvikkeet: piirrostarvikkeet (ei välttämätön) 

Tila: sisä- tai ulkotila 

 

Leikissä on viisi tasoa: 

  1. Ameba 
  1. Rapu 
  1. Jänis 
  1. Gorilla 
  1. Ihminen 

Jokaisella tasolla on oma liikkumistapansa ja äänensä. Ameba liikkuu vedessä. Rapu naksuttelee saksia. Jänis heiluttelee korvia. Gorilla paukuttelee rintaa ja Ihminen ”pääsee” pois pelistä. Liikkumistavat ja äänet voidaan keksiä ryhmän kanssa yhdessä. Tärkeää on tässä tapauksessa harjoitella, että kaikki pelaajat muistavat, miten kukin liikkuu. Alussa voidaan myös piirtää eri eläinten kuvat, ja kiinnittää ne seinälle muistin tueksi. 

Leikki alkaa siitä, että kaikki ovat ameboja. Kahden ameban tavatessa, pelataan kivi-paperi-sakset -peli (ohje ks. alin kappale). Voittaja siirtyy ravuksi ja häviäjä pysyy amebana. Kahden ravun kohdatessa on tärkeää sopia, että voittaja siirtyy jänikseksi ja häviäjä jatkaa joko rapuna vai putoaako hän amebaksi. Leikki loppuu siihen, kun jäljellä on yksi ameba, rapu, jänis ja gorilla. Muut ovat ihmisiä. 

Kivi-paperi-sakset -leikissä lasketaan yhdessä “yksi-kaksi-kolme" ja sen jälkeen laitetaan yksi käsi muotoa kuvaavaan asentoon. Kivi-asennossa käsi on nyrkissä, paperissa kämmen on suorana ja sakset tehdään kahden sormen avulla. Kivi voittaa sakset, paperi voittaa kiven ja sakset voittavat paperin. 

heidil