Kirjaimia -sanaleikki

Piirroskuva, jossa on istuvia lapsia piirissä kertomassa tarinoita toisilleen

Leikin nimi: Kirjaimia -sanaleikki 

Ikäsuositus: 7 - 12-vuotiaat 

Leikkijöiden määrä: 3 tai enemmän 

Leikin kesto: 10 minuuttia tai yli 

Tarvikkeet: Halutessaan voi käyttää aakkos- tai kuvakortteja tms., hernepussit 

Tila: sisätila


Sanaleikit ovat mainio tapa innostaa 7–8-vuotiaita oppimaan kirjaimia ja pohtimaan erilaisia sanoja. Nuorten kanssa leikit toimivat bändien tai näyttelijöiden nimillä. Sanaleikeistä voi muokata erilaisia versioita ryhmän iän, osaamisen ja kiinnostuksen mukaan (ks. myös “Yhdyssanoja-sanaleikki”). Sanaleikkejä käytetään oppimisen ja muistin välineinä ja apuna myös koulussa.


Leikin alussa päätetään teema (eläinlajit, lelut, soittimet, kouluaineet, bändit), joista sanoja keksitään. Esimerkiksi ensimmäinen leikkijä aloittaa eläimellä koala, joka alkaa kirjaimella k. Seuraava jatkaa keksien koala-sanan viimeisellä kirjaimella alkavan sanan (esimerkiksi a-kirjain, antilooppi). Tarkoituksen on keksiä mahdollisimman paljon eri kirjaimilla alkavia eläimiä.  

Ohjaaja voi vetää käytetyt aakkoset yli ja auttaa keksimään eläimiä näyttämällä kuvia nuorimmille. Pienimmille leikki on vielä haastava, mutta jos ryhmä on rohkea, on tämä mainio harjoitus sanojen ja aakkosten opetteluun. Kirjaimia voidaan myös kirjoittaa ylös näkyville leikin edetessä. Vanhemmat voivat luetella esimerkiksi laulajia tai bändejä.


Variaatio: Hernepussi lentää. Seisotaan piirin kehällä. Yhdellä leikkijöistä on kädessään hernepussi. Hän heittää sen jollekin toiselle sanoen samalla jonkun kirjaimen, esimerkiksi N. Kiinniottajan tulee sanoa mahdollisimman nopeasti joku N:llä alkava sana. Tämän jälkeen hän heittää hernepussin seuraavalle. Muutaman kierroksen jälkeen sanoille voidaan valita teemat esimerkiksi eri maat, eläimet, ruoat jne.

heidil