Nimet ja rytmi

Piirroskuva, jossa on kolme leikkijää leikkimässä tutustumisleikkejä.

Leikin nimi: Nimet ja rytmi 

Ikäsuositus: yli 7-vuotiaat 

Leikkijöiden määrä: 5 tai enemmän 

Leikin kesto: 5 minuuttia tai yli 

Tila: sisä- tai ulkotila


“Reidet, kädet, peukku, oma nimi, peukku, vieras nimi” -leikki sopii lapsille, jotka tuntevat toisensa nimeltä.  

Rytmi koostuu neljästä osasta: 

  1. Käsien lyönti omiin reisiin 

  1. kädet yhteen eli taputus 

  1. peukku olan yli samalla sanoen oma nimi 

  1. toinen peukku olan yli samalla sanoen jonkin toisen leikkijän nimi 

Leikkijät kokoontuvat piiriin. Vieraan nimi voidaan valita satunnaisesti ryhmästä, sen ei tarvitse olla vieruskaverin nimi. Jos leikkiä leikitään vain yksi kierros, jokainen saa yhden vuoron. Leikki päättyy, kun sanotaan vieraan nimi, joka on jo sanottu.


Nuorempien leikkijöiden kanssa ohjaaja aloittaa rytmin ja ensin toistetaan pelkkää rytmiä ja käsiliikkeitä, jotta kaikki oppivat ne. Ohjaaja aloittaa sanomalla oman nimensä ja jonkun toisen nimen. Seuraava jatkaa taputusten jälkeen sanomalla oman nimensä ja jonkun toisen nimen. Sääntönä voi olla, että sen leikkijän nimeä ei saa sanoa, jolta sai vuoron. Leikkiä voi helpottaa tai vaikeuttaa nopeuttamalla rytmiä.

 

Vanhempien, tottuneiden ja innostuneiden leikkijöiden kanssa leikkiä voidaan vaikeuttaa muutaman kierroksen jälkeen kääntämällä rimpsu toisinpäin: vieras nimi, peukku, oma nimi, peukku, kädet ja reidet. Taitava ohjaaja voi keksiä leikistä erilaisia helpompia tai vaikeampia variaatioita lapsiryhmän mukaan. Lisäkierroksilla voidaan lisätä vauhtia ja tiputtaa leikkijöitä. 

heidil