Luottamus / Parin kuljettaminen

Piirroskuva, jossa kaksi hahmoa istuvat. Toisella on kädessään paperi, johon on piirretty sydän.

Leikin nimi: Parin kuljettaminen / Kuljettaminen kämmenen, sormen, äänen avulla

Ikäsuositus: sopii kaikille 

Leikkijöiden määrä: 4 tai enemmän (parillinen määrä) 

Leikin kesto: 5 minuuttia tai yli 

Tila: sisä- tai ulkotila, avara tila

Tarvikkeet: musiikkia ja musiikintoistolaitteet (ei välttämätön), tuoleja ym. esteitä (leikissä "Miinakenttä")

 

Pareittain kuljetaan ympäri tilaa niin, että toinen parista kuljettaa toista esimerkiksi kädestä, edellään käsillä hartioista pitäen tai vaikka päästä hempeällä kosketuksella tai vahvalla kosketuksella. Voidaan kokeilla eri tavoin: silmät kiinni, yhdellä kämmenellä selästä ohjaten, kämmenet vastakkain jne.


Kuljettaa voi myös ilman kosketusta niin, että kuljetettava seuraa kuljettajan kättä lyhyen välimatkan päästä ja pyrkii pitämään etäisyyden koko ajan samana. Kuljettaja voi pyrkiä kuljettamaan pariaan eri tasoilla: korkealla, lattian pinnassa jne. 

Kuljetettavan on määrä seurata pariaan ja kuljettajan tehtävä on huolehtia, ettei kuljetettava törmää mihinkään esineeseen tai muihin ihmisiin tilassa. Kuljettajan tulee varmistaa, että kuljetettavalla on turvallinen olo ja ohjaajan tulee puuttua tahallisin törmäilyihin heti.

 

Alussa uuden ryhmän kanssa koskettaminen saattaa olla haastavaa. Silloin kannattaa pitäytyä helpoissa kuljetustavoissa kuten esimerkiksi kädestä kuljettaen. Kuljettamisen vauhti kannattaa pitää rauhallisena.


Variaatio 1: Sokean kuljetus. Luottamusharjoittelu, jossa harjoituksesta voi tehdä haastavan siten, että kuljetettavalla on silmät kiinni. Tämä vaatii erityistä huolenpitoa ja varovaisuutta kuljettajalta. Silmät auki oleva on koko ajan vastuussa silmät kiinni kuljetettavasta. Toinen pareista kuljettaa "sokeaa" hitaasti eri reittejä kävellen välillä matalalla ja välillä esimerkiksi kiertäen jonkin esteen.  Välillä voidaan pyytää silmät kiinni kulkevaa koskemaan jotain esineitä yms. ja arvaamaan mistä esineestä on kyse. Vuorot vaihtuvat, eli sokeasta tulee näkevä ja toisinpäin. Viejä voi vaihtua myös ohjaajan merkistä. Silmät auki olevat osapuolet voivat vaihtaa kuljetettavia keskenään. Lopuksi voidaan keskustella sokeudesta ja siihen liittyvistä asioita.


Variaatio 2: Miinakenttä. Lapset muodostavat pareja, joista toinen kulkee sokkona miinakentän läpi oman parinsa ohjeistuksella. Miinat voivat olla esimerkiksi tuoleja. Jos sokko osuu tuoliin, hänen täytyy pysähtyä ja laskea kymmeneen.


Variaatio 3: Puheella ohjaaminen. Paria kuljetetaan puheella ohjaamalla ja kuljettava pari kulkee kasvot kuljetettavaan päin. Kuljetettavalla on silmät kiinni ja kuljettava osapuoli koittaa pitää koko ajan välimatkan kuljetettavaan samana (noin metri). Pari valitsee jonkin äänen, jota kuljettava osapuoli pitää ja kuljetettava luonnollisesti seuraa.

 

Variaatio 4: Mimosa. Käänteinen kuljetusleikki, jossa kosketuksella ei työnnetä kuljetettavaa eteenpäin, vaan kuljetettava seuraa kuljettajan kättä.

heidil