Polttopallo

Piirroskuva, jossa on neljä hahmoa. Kaksi leikkii säkkijuoksua ja kaksi ihmiskottikärryjä.

Leikin nimi: Polttopallo  

Ikäsuositus: 7 - 12-vuotiaat 

Leikkijöiden määrä: 6 tai enemmän   

Leikin kesto: 5 minuuttia tai yli   

Tarvikkeet: pallo (pehmeä), tarvittaessa rajanmerkitsemisvälineet esim. teippi  

Tila: ulkotila tai avara sisätila, liikuntasali 

Ennakkovalmistelut: Liikuntasalissa rajataan lattiasta teipillä tai kartioilla riittävän suuri, ympyrän tai neliön muotoinen alue ryhmän koko huomioiden. Ulkona peliä voi pelata esimerkiksi hiekkakentällä, jolloin alueen pystyy merkitsemään maahan ”piirtämällä”.

 

Yksi leikkijöistä valitaan polttajaksi ja polttaja jää rajatun alueen ulkopuolelle. Muut ryhmästä siirtyvät rajatun alueen sisäpuolelle. Polttaja heittää palloa pelaajia kohti ja koettaa osua heihin. Alueen sisäpuolella oleva pelaaja saa väistellä palloa parhaansa mukaan. Pelialuetta ei saa ylittää. Jos pallo osuu pelaajaan, siirtyy hän alueen ulkopuolelle polttamaan muita alkuperäisen polttajan seuraksi.

  

Pelin tavoitteena on polttaa kaikki pelaajat pelialueen sisäpuolelta. Pelin voittaja on se, joka on viimeisenä alueen sisäpuolella. Viimeiseksi jäänyt voi olla seuraavan pelin aloittaja. Sääntönä voidaan rajata, että vain jalkoihin osuneista osumista palaa.


Ohjeita: Palloa heitetään pelaajiin päästä alaspäin, jotta mahdollisilta vahingoilta vältytään. Pelaajia ohjeistetaan olemaan heittämättä liian kovaa. Polttopalloa kannattaa pelata pehmeällä pallolla.

 

Variaatio: "Kaikki polttaa, kaikki palaa" isommille lapsille: Kaikki pelaajat ovat rajatun alueen sisällä. Kuka tahansa saa ottaa pallon ja polttaa toisia. Pallon kanssa ei saa liikkua. Kaikkialta muualta paitsi päästä palaa. Pallon pitää osua heitettäessä, pompun kautta ei pala. Jos poltettava saa suoraan kopin, pallon heittäjä palaa.


Palaneet joutuvat alueen ulkopuolelle. Pallon joutuessa alueen ulkopuolelle saa yksi pelaaja sen hakea ja tulla rajalle heittämään. Seinäkimmokkeista ei pala (sisäpelissä). Kun joku toinen polttaa sen henkilön, joka poltti hänet, hän pääsee takaisin peliin, koska hänen polttajansa joutuu pois kentältä. Peli loppuu siis, kun yksi pelaaja on polttanut kaikki muut.

heidil