Salaperäiset stillkuvat (patsasteatteritekniikka)
Leikin nimi: Salaperäiset still-kuvat, diakuvat, valokuvat, kuvat vuosien varrelta
Ikäsuositus: yli 7-vuotiaat
Leikkijöiden määrä: 5 tai enemmän (2 ryhmää ja 1 kertoja)
Leikin kesto: 10 minuuttia tai yli
Tila: sisätila
Tarvitaan kaksi ryhmää ja yksi kertoja.
1. Valitaan valokuvan/valokuvien aihe.
Aiheena voivat olla: minun valokuva-albumini, minun sukuni kuvakansio, harrastusryhmän valokuva-albumi, kuvia viime vuodelta ym.
2. Sovitaan kuka toimii valokuvien kertojana/esittelijänä.
3. Kertoja/esittelijä taputtaa kädet yhteen, jolloin yhdessä sovittu patsasvalokuvien esittäjäryhmä muodostaa ensimmäisen valokuvan (patsaan). Patsas on ryhmän muodostama paikallaan oleva fyysinen kuva jostain aiheesta. Patsaan voi muodostaan yksikin henkilö.
Toiset ryhmäläisistä/paikalla olijoista toimivat katsojina.
4. Kertoja/esittelijä kertoo ryhmälle ensimmäisestä kuvasta, miten se liittyy aiheeseen, mistä tilanteesta kuva on, mitä siinä on, mitä kuvanottotilanteessa kaikkinensa tapahtuu.
Lisävaihtoehtoja, jossa käytetään patsasteatteritekniikkaa.
- Kertoja/esittelijä voi pyytää joltain patsaskuvassa olevalta henkilöltä ajatusäänen, eli mitä tämä kuvassa oleva hahmo/asia ajattelee juuri kuvaushetkellä, laskemalla käden tämän olkapäälle, jolloin patsaan osa voi puhua.
- Kertoja/esittelijä voi käynnistää patsaan hetkeksi kädet yhteen taputtamalla, jolloin kuvan tilanne käynnistyy, siitä voi kuulua puhetta, ääntä ja se voi liikkua. Kun kertoja/esittelijä taputtaa kädet uudelleen yhteen kuva jähmettyy taas patsaaksi.
- Kuvia katsotaan niin monta kuin niitä albumissa on. Kertoja/esittelijä vaihtaa kuvaa käsien yhteen taputuksella.
- Katsojina toiminut ryhmä voi esitellä samalla tekniikalla seuraavan albumin.
Patsasteatteritekniikalla voidaan tarkastella esimerkiksi aiemmin mainittua salaperäistä valokuvaa tarkemmin. Yhtäkkiä löytyykin valokuvia lisää aiheeseen liittyen ajatuksella mitä tilannetta aiemmin tapahtui tai mitä sen jälkeen.
Variaatio: Still-kuvat: Ohjaaja sanoo aiheita, joista kerholaiset tekevät still-kuvan eli patsaan. Se voi olla esimerkiksi urheilija. Jokainen tekee urheilijapatsaan. Katsotaan yhdessä miltä kukin näyttää. Tehdään vielä pari patsasta, kuten esimerkiksi auto, puu, lintu jne.
Toisessa vaiheessa tehdään edelleen patsaita, ja ohjaajan merkistä patsaat alkavat elää. Ne voivat liikkua ja tuottaa ääntä.
Variaatio: Taideteos. Lattialla on kuvia. Jokainen ryhmä valitsee lattialla olevista kuvista haluamansa. Ryhmällä on esim. musiikin soimisen ajan aikaa muodostaa kuvan mukainen patsas. Valmiit kuvat voidaan kuvata kameralla. Jos kuvat ovat oikeita taideteoksia, voidaan tehtävää jatkaa esimerkiksi taiteilijaa tutkimalla.