Turisti Lapissa / Tuhkimo tanssiaisissa

Piirroskuva, jossa on kolme leikkijää leikkimässä tutustumisleikkejä.

Leikin nimi: Turisti Lapissa / Tuhkimo tanssiaisissa 

Ikäsuositus: 11 - 12-vuotiaat 

Leikkijöiden määrä: 5 tai yli 

Leikin kesto: 5 minuuttia tai yli 

Tarvikkeet: paperia/tarralaput, kynä, teippiä (musiikkia ja musiikintoistolaitteet)

Tila: sisätila 

Ennakkovalmistelut: Jos leikissä on kyse diskosta, voi taustalle laittaa musiikkia soimaan.


Ohjaaja tai ryhmä kirjoittaa pienille lapuille johonkin haluttuun teemaan sopivia rooleja, esimerkiksi ammatit, Disney-hahmot, Joulupukinmaa jne. Laput kiinnitetään (maalarinteipillä) osallistujien selkään niin, että he eivät näe mikä rooli kenellekin tulee. Mukana rooleissa voi olla myös tuntematon henkilö tai kaksi samaa roolia.

  

Ohjaaja kertoo, että te olette nyt erilaisia ihmisiä/henkilöitä/hahmoja paikassa x, lähdette liikkumaan ja kohtaatte toisianne. Toisen rooli tarkistetaan selästä ja aloitetaan keskustelu, jossa molemmat saavat hieman vihjeitä annetuista rooleista. Esimerkiksi turistille voisi esittää kysymyksiä englannin kielellä: ”Hello! Where are you from? Do you like snow?” Liikaa ei tule kuitenkaan paljastaa, jotta leikki ei kenenkään osalta kävisi tylsäksi ja loppuisi lyhyeen. Ei siis: ”Hello! You must be from Japan! Here is a map for you!”


Osallistujat kiertävät niin, että jokainen kohtaisi toisensa ja vaikka useampaan kertaan. Kun osallistuja alkaa hahmottaa omaa rooliaan ja on valmis heittäytymään leikin vietäväksi, voi hän alkaa eläytyä mysteerisen roolihahmonsa mukaisesti (liikekieli, elekieli, murre, puherytmi, oletettava status ja käytös parin roolia kohtaan).


Ohjaaja tarkkailee tilannetta ja seuraa kohtaamisia sekä päättää leikin noin 5 minuutin kuluttua tai kun ryhmä kokee olevansa valmis. Ohjaaja voi myös pyytää joitakin osallistujia hetkeksi vain seuraamaan toisten roolien kohtaamisia. Lopuksi istutaan piiriin ja puretaan leikki eli käydään läpi mysteeriroolit: jokainen kertoo, kuka luulee olevansa, millaisia vihjeitä sai muilta ryhmäläisiltä ja mikä oli mahdollisesti ratkaisevin vihje. Vierustoveri auttaa lappusen pois toisen selästä, jolloin todellinen rooli paljastuu. Jokaiselle voidaan antaa aplodit hienosta roolin haltuunotosta, perusteluista sekä oikein arvaamisesta.

heidil