Yhteissoitto (dynamiikka, impro, tunnelma)

Piirroskuva, jossa neljä hahmoa ovat tanssimassa.

Leikin nimi: Yhteissoitto, dynamiikka, impro, tunnelma 

Ikäsuositus: yli 7-vuotiaat 

Leikkijöiden määrä: 6 tai enemmän 

Leikin kesto: 20 minuuttia tai alle

Tarvikkeet: erilaisia soittimia  kuten marakassit, rytmimunat, quirot, triangelit, rytmikapulat, kattilan kannet, kauhat, suolasirottimet, lusikat, vispilät jne., musiikkilaite, “Myrskyluodon Maija” kappale, paperia (rullapaperi) ja kyniä (jos järjestetään yhteisöllisen piirtämisen osuus) 

Tila: sisätila, liikuntasali 

Ennakkovalmistelut: Ohjaaja tuo mukanaan tarvittavat soittimet. 


Harjoituksen tarkoituksena on kokea erityisesti musiikin dynamiikka, improvisaatio sekä yhdessä soittaminen. On myös tärkeää, että kaikki pääsevät matalalla kynnyksellä heti mukaan soittamaan ilman sen kummempaa soittotaitoa, joten sen takia käytetään rytmisoittimia. 

Jokaiselle osallistujalle jaetaan jokin soitin ja myös ohjaajalla on soitin. Istutaan piirissä, hiirenhiljaa.

 

Ohjaajan merkistä kaikki saavat ryhtyä soittamaan valitsemaansa rytmiä. Kuunnellaan samalla kuitenkin, miten muut piirissä soittavat ja reagoidaan siihen. 

Kohta voimmekin huomata, että kaikki piirissä soittavat samaan aikaan hiljaa (piano) ja voimakkaasti (forte), mahdollisesti myös rytmi on yhteinen. Piirissä istuvista on kehkeytynyt taitava orkesteri.

 

Soitto yleensä hiipuu itsestään, mutta ohjaaja voi katsomassaan kohdassa pikkuhiljaa “himmata” soittoa ja päättää “kappaleen”. Saman harjoitteen voi tehdä useampaankin kertaan, välillä soittimia vaihdellen ja välillä esimerkiksi silmät suljettuina. 

Tässä kohtaa soitinta voi jälleen vaihtaa. Ohjaaja laittaa soimaan Lasse Mårtensonin Myrskyluodon Maija -kappaleen. Osallistujat saavat soittaa kappaleen päälle valitsemallaan tavalla. Musiikki kannattaa laittaa melko kovalle, jotta harjoitteen toivottu tunnelma tulisi esiin.

 

Yllä olevaan harjoitteeseen voi liittää myös liikkeen: Puolet ryhmästä soittaa ja puolet liikkuu äänien tahtiin. Tässä erityisesti huomaa mielenkiintoisesti, miten dynamiikkavaihtelut näkyvät liikkeessä.

 

Yllä olevan harjoitteeseen voi liittää myös yhteisöllisen piirtämisen. Soittamisen jälkeen otetaan iso paperi (mielellään rullapaperi) ja piirretään ilman puhetta, mitä kuultiin, missä oltiin jne. 

heidil