Äänimaisema

piirroskuva, jossa on kolme hahmoa: yksi on kiikkumassa, toinen venyttelee ja kolmas pitelee palloa.

Leikin nimi: Äänimaisema 

Ikäsuositus: yli 7-vuotiaat 

Leikkijöiden määrä: 3 tai enemmän 

Leikin kesto: 20 minuuttia tai yli 

Tarvikkeet: paperia, kyniä (tarvittaessa äänentoistolaitteet ym.) 

Tila: sisätila, kirjoittamiseen ja esittämiseen sopivat tilat 

Lähde: Luovat menetelmät ohjaajien työssä -koulutus 2.4.2019, Pieksämäki. Laura Hokkanen, XAMK

 

Mikä olisi sinun äänimaisemasi? Esittele kaksi äänimaisemaa. Toinen, joka kuvaa lapsuuttasi ja toinen, jolla on merkitystä sinulle tässä hetkessä.


Osa 1:

Minun äänimaisemassani kuulostaa/ näyttää… jatka lausetta ja kirjoita viisi minuuttia. On tärkeää, että kirjoitat juuri sitä, mitä mieleesi tulee. Unohda itsekriittisyys: älä pyyhi mitään kirjoittamastasi pois, äläkä arvioi lopputulosta millään tavalla. 

Jatka harjoitusta niin, että poimit kirjoituksestasi viisi sanaa/ilmausta, joita haluaisit käyttää tarinassa tai runossa.

 

Osa 2: 

Käykää pienessä ryhmässä (3–4 henkilöä) läpi jokaisen ryhmäläisen omasta kirjoituksestaan poimimat sanat/lauseet ja tehkää yhdessä näistä runo/tarina.  

Yhteisen tarinan oheen voi liittää ääntä luovalla tavalla -oma ääni, äänimaisemat, muut tehosteet (esim. Audiosauna), käsin tuotetut yms. äänet. Kokonaisuuteen voi yhdistää myös liikettä. Valmiita ääniä löytyy esimerkiksi sivustoilta: Padlet.com  ja Audiosauna.com.


Osa 3:

Kertokaa tarina toisille käyttämällä varjoteatteria. Tämän harjoitteen voi tehdä kokonaisuudessaan, käyttää siitä osia, jatkaa toimintaa seuraavalla tapaamiskerralla (jos samat osallistujat) ja muovata luovasti ryhmälle sopivaksi.

heidil