Helpot pyramidit

Piirroskuva, jossa kolme hahmoa tekevät liikeilmaisun harjoitteita.

Leikin nimi: Helpot pyramidit / Ryhmäpyramidit

Ikäsuositus: yli 7-vuotiaat 

Leikkijöiden määrä: 4 tai enemmän (parillinen määrä) 

Leikin kesto: 10 minuuttia tai yli 

Tila: sisätila, liikuntasali 

Tarvikkeet: kuvia erilaisista paripyramidimalleista (ei välttämätön)


Helppoja paripyramideja voidaan tehdä monenlaisia. Osallistujille voidaan antaa kortit katsottaviksi, tai osallistujat voivat itse keksiä, millaisia pyramidirakennelmia voi olla. Hyviä alkeispyramideja ovat konttapyramidi ja kaikki pyramidit kahdessa kerroksessa. Lisäksi voidaan jakaa ryhmä kahteen osaan. Molempien ryhmien tehtävänä on vuorollaan tehdä korkea pyramidi, leveä pyramidi ja oma pyramidi.


Ryhmäpyramidit  

Harjoitellaan esim. kolmen hengen porukoissa tai vaikka koko joukolla tekemään ryhmäpyramideja. Hyviä alkeispyramideja ovat konttapyramidi ja kaikki pyramidit kahdessa kerroksessa.


Paritemput 

Kokeillaan erilaisia paritemppuja.


Pyramidiohjeita löytyy Pienestä sirkusoppaasta:  https://nuorisoseurat.fi/ohjaajalle/sirkusohjaajalle/  


Jos pyramidia ei muodosteta itse niin sen voi rakentaa esimerkiksi pelikorteista. Pyramidia voidaan rakentaa myös niin, että se tehdään ensin esimerkiksi legoista ja koitetaan sen jälkeen tehdä sama perässä oikeasti.


Turvallisuussäännöt pyramideissa:

  •  Toisen selän päälle kiivetessä painoa ei saa (olla) laskea selkärangalle tai niskan   päälle. Jalka/käsi on aina lantion ja olkapäiden kohdalla. 
  •  Parin päälle ei nousta, ellei pari osaa odottaa sitä. 
  •  Alas parin selästä tai pyramidista ei koskaan hypätä ponnistaen tai varomattomasti.
  •  Alempana oleva ei kesken kaiken voi lähteä paikaltaan, vaan jos hänen on huono olla, hän sanoo rauhallisesti ”purku” tai ”alas”, ja päällä olevat tulevat nopeasti ja huolellisesti pois pyramidista.  

Lisäksi: Aluksi voidaan keskustella aiheesta, ketä sirkuksessa esiintyy, mitä eri lajeja on nähnyt olevan olemassa? Missä sirkusta yleensä näkee? 

heidil