Ilmerinki / Ilmeen siirto ja kasvatus

piirroskuva, jossa on kolme hahmoa: yksi on kiikkumassa, toinen venyttelee ja kolmas pitelee palloa.

Leikin nimi: Ilmerinki / Ilmeen siirto ja kasvatus / Ilmeen heitto

Ikäsuositus: alle 7-vuotiaat, yli 7-vuotiaat 

Leikkijöiden määrä: 5 tai enemmän 

Leikin kesto: 5 minuuttia tai yli 

Tila: sisätila

 

Ilmerinki

Ollaan piirissä. Aloittaja näyttää oikealla puolellaan olevalle leikkijälle jonkin ilmeen ja se, jolle ilme on näytetty, yrittää ottaa mahdollisimman samanlaisen ilmeen. Sen jälkeen äsken matkinut keksii nyt oman ilmeen ja näyttää sen taas seuraavalle, joka taas matkii. Näin ”viesti” kulkee piirin ympäri.  

Muunnelma: Voidaan myös pelata niin, että edelliseltä kopioitu ilme muuttuu uudeksi ilmeeksi, kun viestin välittäjä kääntää päätään hitaasti seuraavaan viestin saajaan (ilmemetamorfoosi).

  

Ilmeen siirto ja kasvatus 

Toimitaan samoin kuin ilmeringissä, mutta sama ilme kiertää läpi koko ringin, eli ei vaihdu jokaisen leikkijän kohdalla. Jokainen vuorollaan pääsee tekemään ilmeen. Voidaan myös tehdä niin, että isonnetaan ilmettä pikkuhiljaa, eli jokainen leikkijä tekee ilmeen vähän isommin kuin edellinen.


Ilmeen heitto

Osallistujat seisovat piirissä. Joku alkaa hymyillä tai ilmeillä, sitten hän vetää kädellään hymyn tai ilmeen pois kasvoiltaan ja osoittaa jotakuta. Ilmeen vastaanottanut henkilö tekee täsmälleen saman ilmeen ja muuttaa sen omanlaiseksi ja heittää sen seuraavaksi jollekin muulle. 

Toiset eivät saa nauraa eivätkä hymyillä. Se joka nauraa joutuu pelistä pois. Kun leikki sujuu, voidaan osallistujia kannustaa laajentamaan ilme koko kehoon. Millainen kehon asento tai liike liittyy mihinkin ilmeeseen / tunnetilaan. Ennen leikkiä voidaan keskustella erilaisista tunteista ja siitä, miten ne näkyvät kehossa. Millainen keho on vihainen keho? Entä hullutteleva tai onnellinen?

heidil