Janat

Piirroskuva, jossa on kolme leikkijää leikkimässä tutustumisleikkejä.

Leikin nimi: Janat / Jonot

Ikäsuositus: 7 - 12-vuotiaat 

Leikkijöiden määrä: 6 tai yli 

Leikin kesto: 5 minuuttia tai yli 

Tila: sisä- tai ulkotila 


Jana on hyvä ryhmäytymisleikki tutustumisleikkien jälkeen. Ohjaaja voi jakaa ryhmän riviin esimerkiksi lyhyimmästä pisimpään tai vaaleasta väristä tummaan sukkien, paidan, hiusten tai silmien mukaan. Turvallinen vaihtoehto on esimerkiksi sukkien väri. 89-vuotiaat tai vanhemmat voivat myös mennä riviin etunimensä ensimmäisen kirjaimen mukaan. Janoja voi tehdä ainakin kolme, jotta lapset saadaan vaihtamaan paikkoja ja juttelemaan. Selosta etenkin pienemmille lapsille jonon ja rivin ero.


Vaihtoisesti janalle voi asettua sen mukaan, kuinka paljon pidät ohjaajan kysymistä asioista esim. makaronilaatikosta, suklaasta, keväästä jne. Jana kulkee tilan poikki: toisessa päässä en lainkaan - toisessa pidän todella paljon.

 

Variaatio: Jono. Jonoa voidaan muodostaa erilaisten ominaisuuksien perusteella esimerkiksi ikä, syntymäkuukausi, pituus, kengännumero. Ensimmäinen jono voidaan tehdä normaalisti, mutta sen jälkeen jono muodostetaankin ilman puhetta, silmät kiinni jne. Ohjaajan kannattaa vetää muutama kierros itse ensin, jonka jälkeen joku kerholaisista voi toimia leikin ohjaajana. 

heidil