Kollaasirunot

Piirroskuva, jossa on istuvia lapsia piirissä kertomassa tarinoita toisilleen

Leikin nimi: Kollaasirunot / Leikerunot

Ikäsuositus: yli 7-vuotiaat 

Leikkijöiden määrä: 3 tai enemmän 

Leikin kesto: 10 minuuttia tai yli 

Tarvikkeet: sanomalehtiä, saksia, paperia (värillinen), taustapahvia ja liimaa, tunnekortit (ei välttämätön)  

Tila: sisätila (askarteluun sopiva tila)

  

Leikerunossa yksittäisiä sanoja, sanapareja tai fraaseja leikataan irti lehdestä ja liimataan paperille tai taustapahville runoksi. Lapset voivat työskennellä yksin, pareittain tai pienissä ryhmissä.

 

Jokainen leikkaa lehdistä sattumanvaraisesti sanoja. Sanoja voidaan myös arpoa hatusta, jonne ohjaajat ovat sanat valmiiksi leikanneet. Sanat ovat sekaisin. Niistä järjestellään oma runo ja liimataan se paperille. Sanat voi asetella myös graafisesti kuvioksi, esim. spiraaliksi, auringoksi, kukaksi, sadepilveksi pisaroineen. Runoja voi elävöittää ottamalla tilanne- tai tunnelmakuvan tai piirtämällä/maalaamalla.

  

Runoista voi koota runoseinän tehdyistä runoista. Yksittäisiä runoja voi liittää yhteen lisäämällä tai poistamalla sisältöä ja muodostaa runoista verkon/verkoston.

Runot kannattaa lukea ääneen. Tunnekorttien avulla voidaan lukea runoja eri tavoin, esimerkiksi iloisesti, surullisesti jne. 

  

Variaatio: Google-runo syntyy hakukoneen hakusanoja ja hakuehdotuksia käyttämällä. Kirjoita hakusana tai -sanat ja ota ylös hakuehdotukset. Käytä erilaisia hakusanoja. Muodosta niistä runo. Ehdotuksista voi käyttää kaikki tai vain osan.

heidil