Perheleikki

Piirroskuva, jossa on neljä hahmoa. Kaksi leikkii säkkijuoksua ja kaksi ihmiskottikärryjä.

Leikin nimi: Perheleikki 

Ikäsuositus: 10 - 12-vuotiaat 

Leikkijöiden määrä: 14 tai alle tai yli 

Leikin kesto: 10 minuuttia tai yli 

Tarvikkeet: tuolit 

Tila: sisätila


Leikissä on kaksi joukkuetta eli ”perhettä”, joissa molemmissa on noin seisemän osallistujaa. Istutaan tuoleilla rivissä perheittäin ja selät vastatusten toisen perheen kanssa.  

Jokaisella leikkijällä on rooli: äiti, isä (vanhemmat), Liisa, Matti, Ville (lapset) ja koira = perhe. Lisäksi elefantti, joka asuu 23. talossa kuulumatta perheeseen.  

Ohjaaja lukee tarinan ja aina mainittaessa kyseisen roolihenkilön pitää juosta rivien ympäri myötäpäivään nopeasti takaisin omalle paikalleen. Leikistä voi tehdä myös kilpailun. Se joukkue, jonka juoksija ehtii ensimmäisenä paikalleen, saa pisteen.  

Sanat, joista pitää lähteä juoksemaan, on alla olevassa tekstissä kirjoitettu isoilla kirjaimilla. Ne kannattaa lausua korostetusti.  

Tarina:  

Olipa kerran iso talo. Talossa asui ÄITI, ISÄ ja kolme LASTA sekä KOIRA ja ELEFANTTI. He kuluttivat vapaa-aikansa löhöilemällä olohuoneessa. Eräänä päivänä ISÄ sanoi:” Lähdetään sirkukseen.” ”Joo!” huusi LIISA. ”Ei minua huvita”, sanoi MATTI. VILLE oli vielä niin pieni, että hän ei osannut puhua. ÄITI huolestui: ”Mihin me jätämme KOIRAN ja ELEFANTIN siksi aikaa?” ”Kotiin tietysti”, sanoi ISÄ. Niin koko PERHE oli lopultakin yksimielinen sirkukseen menosta.  

Tuli lauantai. LIISA ja MATTI kyselivät koko ajan, että milloin lähdetään. ”Heti, kun VILLE on saatu kuiviin”, sanoi ÄITI. Niin tuli lähdön aika. He kävelivät bussipysäkille ja ahtautuivat vuorobussiin matkustaakseen kaupungin toiselle laidalle. Viisi pysäkinväliä matkustettuaan he huomasivat, että ELEFANTTI oli salamatkustanut bussissa. ISÄ pysäytti linja-auton, raahasi ELEFANTIN ulos ja alkoi kiikuttaa tätä kotiin.  

Muut jatkoivat matkaansa sirkuspaikalle. KOIRA oli ollut kovin yksinäinen kotona ja odotti ELEFANTTIA. ISÄ lähti seuraavalla vuorobussilla sirkukseen. Sirkuksessa oli kova hulina. Apinat juoksentelivat vapaina kiipeillen ihmisten olkapäille. Vihdoin ÄITI löytyi. ”Missä LAPSET ovat?” ihmetteli ISÄ. ”LIISA ja MATTI juoksivat oikopäätä kuljetusautoon ja VILLE jäi vahingossa heidän mukaansa”, nyyhki ÄITI. MATTI oli käynnistänyt auton ja he ajaa huristivat pois alueelta. Aikansa äimisteltyään VANHEMMAT lähtivät surullisina kotiin.  

Kotona heitä odotti herkullinen ateria ja siivottu koti. KOIRA ja ELEFANTTI olivat jälleen kerran hoitaneet huushollin. Vaillinainen PERHE istui olohuoneessa. Ilta pimeni. Äkkiä kuului pörinää ja sirkusauto kurvasi pihaan. Ratissa istui tällä kertaa LIISA. MATTI kantaa roikotti VILLEÄ, joka oli litimärkä. KOIRA juoksi heitä iloisesti vastaan. Niin oltiin KAIKKI taas onnellisesti kotona, koko PERHE. ”Kyllä tämä kotisirkus on paljon parempi”, sanoi KOIRA. ”Mutta vähän turhan rauhallinen”, sanoi VILLE, joka puhui elämänsä ensimmäistä kertaa. Sen pituinen se.

Variaatio: Jouluinen tarina "Tonttulan perhe joulusirkuksessa" (pdf avautuu uuteen ikkunaan).

heidil