Rentoutus-harjoitteita

Kolme piirroshahmoa, jotka ovat erilaisissa jooga-asennoissa.

Leikin nimi: Rentoutus-harjoitteita 

Ikäsuositus: sopii kaikille 

Leikkijöiden määrä: 3 tai enemmän 

Leikin kesto: 5 minuuttia tai yli 

Tarvikkeet: musiikkia ja musiikintoistolaitteet, palloja, mattoja (harjoitteesta riippuen) 

Tila: sisätila


Meritähtirentoutus 

Lattia on merenpohja. Kaikki menevät lattialle makaamaan meritähtiasentoon (= x-asento). Jokainen värittää mielikuvituksen voimalla meritähtensä sellaiseksi kuin haluaa. Ohjaaja voi ohjata mielikuvamatkaa mm. seuraavien kysymysten avulla: Millaisia kaloja meritähti näkee? Millaista unta meritähti näkee? Mitä viisas simpukka käy kuiskaamassa meritähden korvaan? jne.


Rentoutus hiljaisuus 

Voidaan kuunnella hiljaisuutta yhdessä. Voidaan siirtää käsiä eri paikkoihin ja kokeilla, miltä tuntuu, kun kädet ovat mahan päällä tai pään päällä. 


Rentoutus kehonosat 

Maataan lattialla selällään silmät kiinni ja musiikki soi taustalla. Ohjaaja sanoo, mikä kehon osa lähtee vuorollaan liikkeelle: esimerkiksi tiikerin jalat, perhoskädet, possun nenä, kengurun vatsa, koiran peppu. Lopuksi voi ”tanssittaa” koko kehoa maaten selällään lattialla.


Rentoutus kokonaisvaltainen 

Ryhmäläiset asettuvat makaamaan lattialle selälleen silmät suljettuina. Ohjaaja laittaa rentouttavaa musiikkia ja luettelee kaikki ruumiinosat yksitellen tyyliin: Tunnet kuinka varpaasi rentoutuvat, pohkeet rentoutuvat, kuten myös kaikki polven pienet lihakset jne. 


Rentoutus musiikki ja hartiat (parillinen määrä osallistujia)

Osallistujat jaetaan kahteen ryhmään. “Ykköset” hierovat edessä olevan hartioita rentouttavan musiikin soidessa. Muutaman minuutin päästä vaihdetaan osia.


Rentoutus musiikki ja äänimaailma 

Kuunnellaan musiikkia tai äänimaailmaa lepoasennossa silmät kiinni. 


Rentoutus musiikkia kuunnellen (parillinen määrä osallistujia) 

Tarvitaan parit ja jokaisella parilla on yksi pallo. Toinen makaa lattialla ja toinen pyörittelee pallolla pitkin hänen käsiään ja jalkojaan, selkää ja kylkiä. Hetken päästä vaihdetaan vuoroja.


Rentoutus, ohjaaja lukee 

Rentoudutaan siten, että ohjaaja lukee ääneen jonkun kirjailijan tai runoilijan tekstejä.

 

Taikamatto-rentoutus 

Mahdollisuuden mukaan harjoitus tehdään matoilla. Matto selän alla ei ole tavallinen matto vaan taikamatto. Kun haluat, anna sille käsky nousta ilmaan. Mielikuvituksen voimalla annetaan maton nousta ilmaan. Matto lähtee viemään sinne, minne kukin haluaa. Samalla ohjaaja voi toistaa affirmaatiolausetta (=positiivista voimalausetta) ”Olen vapaa!” tms.

heidil