Rytmipeli

Piirroskuva, jossa neljä hahmoa ovat tanssimassa.

Leikin nimi: Rytmipeli 

Ikäsuositus: yli 7-vuotiaat 

Leikkijöiden määrä: 4 tai enemmän 

Leikin kesto: 5 minuuttia tai yli 

Tarvikkeet: rytmikortit, musiikkia, musiikintoistolaitteet 

Tila: sisätila, liikuntasali 

Ennakkovalmistelut: Tulosta (ja laminoi) kuvia, jotta sinulla on kuvia vähintään seuraavasti: 4 kpl kädet (taputus), 4 kpl jalat (tömistys / polku), 1 kpl taukokortti, 1 kpl laatikkoukko eli yllätyskortti 


Rytmipelissä soitetaan taputuksin, tömistyksin, tauoin ja yllätyksin yhdessä samalla luoden aina uudenlaisia rytmejä.

 

Alussa kannattaa aloittaa tasajakoisista neljän iskun mittaisista rytmeistä pelkästään taputus- ja tömistyskorteilla. Sijoita laput lattialle ja käykää niiden luokse esimerkiksi kaareen, niin että jokainen näkee laput. Anna osallistujien järjestää kortit eri järjestyksiin.


Voitte kokeilla, kuinka monta erilaista rytmiä keksitte. Rytmiä voi soittaa myös luuppina aloittaen aina uudelleen alusta. Ohjaajan kannattaa aloittaa yhteinen soitto laskemalla esimerkiksi “yks –kaks –ja lähtee nyt”. Pidä leikin alussa rauhallinen tempo. Pienille voi oman esimerkin lisäksi käyttää myös puhetta tukena (“taputus –polku –taputus –polku”).


Seuraavaksi voi siirtyä kahdeksan iskun mittaisiin rytmeihin, joko edelleen pelkästään taputtaen ja tömistäen tai heti lisäten myös tauko ja yllätyskortit.


Yllätyskortti voi olla hihkaisu, hyppy, vihellys tai mikä tahansa, mitä osallistuja itse päättää tehdä. Yllätyskortti voi siis olla kaikilla erilainen. Taukomerkin kohdalla pidetään tauko ilman ääntä tai liikettä.

 

Harjoitusta voi kehittää eteenpäin niin, että nopeutetaan tempoa, soitetaan rytmiä taustamusiikkiin tai liikutaan tilassa, joko koko ajan rytmitellen tai muulla halutulla tyylillä. Ohjaajan merkistä pysähdytään ja tehdään yhdessä rytmi tai kukin voi tehdä rytmin vapaasti silloin kun tahtoo. Harjoitusta voi toteuttaa toki myös kolmijakoisilla rytmeillä ja säestyksellä. Keksityt rytmit voi myös kirjoittaa taululle pidemmäksi esim. 32 iskun mittaiseksi rytmiksi tai biisiksi, joka opetellaan muistamaan ulkoa. 

heidil