Sarjakuvan tekeminen

Piirroskuva, jossa on kolme hahmoa. Yhdellä heistä on kädessää suuri kynä. ja toisella mukana tietokone.

Leikin nimi: Sarjakuvan tekeminen 

Ikäsuositus: 7 - 12-vuotiaat 

Leikkijöiden määrä: 3 tai enemmän 

Leikin kesto: 20 minuuttia tai yli 

Tarvikkeet: paperia, kyniä, kumeja, teroittimia, viivoittimia ja värikyniä 

Tila: sisätila 

Ennakkovalmistelut: Paperille tulostettuja 3-8 kuvan sarjakuvapohjia (ei välttämätön). Ohjaaja voi etukäteen miettiä joitakin sarjakuvan aiheita (esimerkiksi koulu, kesäloma, eläimet, elokuvat jne.).

 

Harjoituksen ohjaaja valmistelee tilan niin, että jokaiselle ryhmäläiselle löytyy tilasta oma paikka ja tarvikkeet ovat helposti kaikkien saatavilla. Harjoituksen vetäjä antaa ryhmälle ohjeet sarjakuvan piirtämisestä ja antaa vinkkejä siitä, miten sarjakuva kannattaa toteuttaa paperille. Vanhempien lasten kanssa voi käyttää 6-8 ruudun sarjakuvapohjia. Nuorempien lasten kanssa voi tarvittaessa aloittaa kolmen ruudun sarjakuvalla.

 

Alkuohjeistuksen (ks. alla) jälkeen sarjakuvaa saa alkaa työstämään joko yksin tai pienessä ryhmässä. Harjoituksen vetäjä voi kierrellä antamassa ohjeita ja vinkkejä ja häneltä voi myös pyytää apua. 


 Konkreettiset esimerkit helpottavat lapsia hahmottamaan asiaa: 

  1. Aloita sarjakuva tekeminen ideoimalla tarina. Sarjakuvan piirtäminen kannattaa aloittaa luonnostelemalla lyijykynällä ensin suttupaperille. Mieti myös, miten jaksotat tarinan ruutuihin. 
  1. Piirrä ruudukko. Ruudukko voi täyttää koko paperin tai paperiin voi ruudukon ulkopuolelle jättää tilaa otsikolle. A4-kokoiselle paperille sopiva määrä ruutuja on 6-8 kappaletta. Ruutujen ei tarvitse olla tasakokoisia tai samanmuotoisia (”ruudut” voivat halutessasi olla esimerkiksi sydämen muotoisia). Mieti, mitä aiot ruutuihin piirtää ja päätä sitten, millaisen ruudukon haluat. 
  1. Sarjakuva voi olla värillinen tai mustavalkoinen. Piirtämisessä voit käyttää tehostekeinoja, kuten varjostuksia, zoomausta tai vauhtiviivoja. Varjostukset kannattaa tehdä näkyviksi, sillä ne luovat kuvaan tunnelmaa ja eloisuutta. Vauhtiviivat kuvassa hahmon perässä tuovat ilmi, että hahmolla on kiire ja zoomauksella voit tarkentaa jotain kuvan tärkeää yksityiskohtaa. 
  1. Sarjakuva voi sisältää vitsin tai siinä voi olla kunnollinen juoni. Puhekuplan koko tulee suhteuttaa kuvaan ja puhekuplan sisältöön sopivaksi. Ruutuun kannattaa ensin kirjoittaa teksti ja vasta sitten piirtää puhekupla tekstin ympärille. Näin puhekuplasta tulee oikean kokoinen. Puhekupla tulee asetella niin, ettei se peitä kuvan tärkeitä kohtia. Usein puhekuplat asetellaan ruudun ylälaitaan. Muista myös, että puhekuplaa ei aina tarvita, vaan kuva voi riittää kertomaan kaiken oleellisen. 

heidil