Seuraa johtajaa / Lauma seuraa johtajaa

Piirroskuva, jossa on neljä hahmoa. Kaksi leikkii säkkijuoksua ja kaksi ihmiskottikärryjä.

Leikin nimi: Seuraa johtajaa / Lauma seuraa johtajaa 

Ikäsuositus: alle 7-vuotiaat, yli 7-vuotiaat, sopii kaikille 

Leikkijöiden määrä: 5 tai enemmän   

Leikin kesto: 5 minuuttia tai yli

Tarvikkeetmusiikkia ja musiikintoistolaitteet (tarvittaessa)

Tila: sisä- tai ulkotila 


Seuraa johtajaa: Jakaudutaan neljän/kolmen hengen ryhmiin. Neljän hengen ryhmissä mennään salmiakkimuodostelmaan, jossa yksi on kärkenä. Kolmen hengen joukkueessa voidaan tehdä kolmimuodostelma, jossa yksi on kärkenä. Kärkenä oleva on johtaja.

 

Johtaja alkaa tehdä jotain liikettä, johon muut ryhmässä olevat liittyvät ja pyrkivät tekemään aivan kuin johtaja. Jos johtaja kääntyy esimerkiksi oikealle, oikealla puolella olevasta tulee kärki eli johtaja ja hän johtaa nyt liikettä.


Ennen harjoitetta on hyvä puhua siitä, millainen on hyvä johtaja: Hän esimerkiksi liikkuu tarpeeksi rauhallisesti, jotta muut pysyvät perässä. Hän pitää huolta, että jokainen voi liikkua turvallisesti jne.


Jokainen saa olla vuorollaan johtaja. Mukaan voi ottaa myös tunnetiloja ja ammatteja / teemoja esim. hiipivä poliisi, vaaniva rosvo, innokas poliisikoira, pelkäävä kassaneiti…


Lauma seuraa johtajaa: Tämä on Seuraa johtajaa -leikki ilman sovittua johtajaa. Kuka tahansa voi alkaa tehdä jotakin ja muut tekevät samaa perässä. Milloin vain, kuka vain voi muuttaa toiminnan ja taas kaikki tekevät samaa, kunnes joku keksii jotain uutta. Mukaan voi liittää myös liikkeen lisäksi ääntä. 

Pienempien leikkijöiden leikissä ohjaaja käy valitsemassa kosketuksella johtajan.  

Variaatio: Salmiakin kärki johtaa liikettä. 

Variaatio: Laitetaan musiikkia soimaan. Kukin lapsi vuorollaan voi tehdä musiikkiin rytmin tai liikkeen. Rytmin voi tehdä käsillä, jaloilla tai keholla. Liike voi olla paikallaan pysyvä tai liikkuva joko piirissä tai vapaasti tilassa. Muut seuraavat.

heidil