Solmu / Vaikea asento

Piirroskuva, jossa on hahmoja ja keskellä olevista hahmoista muodostuu ihmispallo.

Leikin nimi: Solmu / Vaikea asento

Ikäsuositus: 7 - 12-vuotiaat 

Leikkijöiden määrä: 6 tai enemmän 

Leikin kesto: 5 minuuttia tai yli 

Tila: sisätila (kaksiosainen, seinällinen, tila)


Solmu / vaikea asento sopii parhaiten ryhmälle, jonka jäsenet tuntevat jo hieman toisiaan.


Leikkijät muodostavat piirin ottaen toisiaan kädestä kiinni. Yksi leikkijä menee seinän taakse. Leikkijät muodostavat solmun pujottautuen toistensa ali ja yli pitäen yhä toisiaan kädestä kiinni.  


Solmun ollessa tiivis, pyydetään seinän takana oleva leikkijä purkajaksi. Purkaja antaa ohjeita, joiden avulla solmu saadaan selvitettyä. Solmun tulee aueta ilman, että kädet pääsevät irti, joten purkajan kannattaa neuvoa avaamaan yksi solmukohta kerrallaan. Solmusta purkautuu alun ehyt piiri.


Variaatio 1: Leikkijät asettuvat tiiviiseen rykelmään seisomaan. Laitetaan silmät kiinni ja tartutaan vapaana olevaan käteen. Kun kaikki ovat löytäneet vapaan käden ja tarttuneet siihen, ryhdytään ryhmänä selvittämään syntynyttä solmua. Tavoitteena on päätyä piiriin. Voidaan myös tehdä niin, että yksi menee solmun teon ajaksi pois, ja hänen tehtävänään on selvittää solmu auki.


Variaatio 2: Jokainen leikkijä ottaa itselleen parin.  Toinen parista tekee omasta itsestään solmun eli niin vaikean asennon kuin ikinä osaa. Toinen parista tekee saman solmun. Vaihdetaan osia.

 

Nyt voidaan vaihtaa pareja ja aloittaa solmut alusta. Tai parit ottavat toiset parit ja tehdään pari solmu, jonka toinen pari muodostaa. Opetellaan toisten solmuja eli vaikeita asentoja. Pohditaan yhdessä, mitä voi tehdä, kun toinen on vaikeassa tilanteessa. Entä mitä voi tehdä, kun on itse vaikeassa tilanteessa?

heidil