Tanssikoodi

Piirroskuva, jossa kolme hahmoa tekevät erilaisia liikeilmaisun harjoitteita.

Leikin nimi: Tanssikoodi 

Ikäsuositus: yli 7-vuotiaat 

Leikkijöiden määrä: 6 tai enemmän 

Leikin kesto: 10 minuuttia tai yli 

Tarvikkeet: papereita (eri värisiä), tusseja, musiikkia ja musiikintoistolaitteet 

Tila: sisätila, esim. liikuntasali 

Ennakkovalmistelut: Koodinlukuavainten valmistaminen. 

Tekijä tai lähde: alkuperäisidea saatu Linda Liukkaan “Hello Ruby” -kirjasta

 

Tanssin tavoitteena on koordinaation vahvistuminen ja ohjeista seuraaminen. Tee värilliselle paperille ympyröitä (n. 2-3 per väri) esim. lautasta apuna käyttäen ja leikkaa ne irti. Kirjoita “koodinlukuavain” paperille, jossa lukee värin nimi ja sitä vastaava liike. Jätä osa lapuista tyhjiksi. Liikeitä voi myös keksiä itse/ryhmän kanssa lisää.


Esimerkiksi 

  • PUNAINEN = hyppy 
  • SININEN = pyörähdys ympäri 
  • VIHREÄ = taputus reiteen  
  • VIOLETTI = taputus rintaan 
  • RUSKEA = tömistys lattiaan 
  • KELTAINEN = taputus kädet yhteen 

Esimerkiksi ratkaisu koodiin “violetti ympyrä, ruskea, punainen, punainen, sininen, vihreä, violetti, keltainen” olisi siis “taputus rintaan, tömistys lattiaan, hyppy, hyppy, pyörähdys, taputus reiteen, taputus rintaan, taputus”.

 

Aloitus 

Tutustutaan yhdessä eri väreihin ja mitä niissä lukee eli koodeihin. Tehdään yhdessä väreissä olevat liikkeet. Voidaan harjoitella muutama helppo liike, esimerkiksi “punainen, punainen, sininen” eli “hyppy, hyppy, ympäri”.


Koodin purku 

Jaa ryhmä 3-4-hengen joukkueisiin. Aseta leikkaamasi värilliset ympyrät riviin lattialle valitsemaasi järjestykseen, jokaiselle joukkueelle oma rivi. Joukkueen tehtävänä on ratkaista oma värikoodi. Kun kaikki ovat ratkaisseet oman koodin, opetetaan se muille ryhmille.  


Koodin teko

Jaetaan ryhmäläisille tyhjiä värillisiä ympyröitä ja tussit. Nyt ryhmäläiset voivat itse keksiä kukin oman väriselle lapulle ryhmän oman koodin, jonka opettavat toisille. Harjoitus jatkuu samanlaisena ja koodeja voidaan yhdistellä myös alkuperäisten kanssa.

 

Loppuleikki 

Valitaan jokaisesta värikoodista yksi liike ja levitetään värikoodit ympäri tilaa. Liikutaan vapaasti tilassa ja musiikin pysähdyttyä ohjaaja sanoo jonkun värin. Leikkijät menevät sen värikoodin luokse ja alkavat tekemään koodissa olevaa liikettä. Kun musiikki menee päälle, leikkijät jatkavat liikkumista haluamallaan tavalla. Jos leikkijät osaavat lukea hyvin, voi ohjaaja käydä vaihtamassa värikoodeja kesken leikin, jolloin värin kuultua pitää ensin lukea, mitä pitää tehdä.

heidil