Yhteisöllinen piirtäminen

Piirroskuva, jossa on kolme hahmoa. Yhdellä heistä on kädessää suuri kynä. ja toisella mukana tietokone.

Leikin nimi: Yhteisöllinen piirtäminen / Peilipotretti / Piirrä luokkakuva

Ikäsuositus: 7 - 12-vuotiaat, sopii myös vanhemmille 

Leikkijöiden määrä: 3 tai enemmän 

Leikin kesto: 10 minuuttia tai yli 

Tarvikkeet: paperia, kyniä 

Tila: sisätila

 

Tutustumisharjoituksena voidaan käyttää piirtämistehtävää.

  

Jaetaan ryhmä kahteen osaan, niin, että jokaisella on vastassaan joku henkilö. Toinen puoli ottaa paperin ja kynän ja alkaa piirtämään vastapäätä olevasta henkilöstä muotokuvaa. Toiminta keskeytetään noin puolen minuutin piirtämisen jälkeen ja jokainen siirtyy seuraavan vastassa olevan kohdalle ja jatkaa edellisen piirtäjän aloittamaa muotokuvaa noin puolen minuutin ajan. Sama toistuu niin monta kertaa, että jokainen on saanut piirtää kaikkiin papereihin. Näin kaikkien kädenjälki näkyy jokaisen henkilön muotokuvassa.

 

Kun tehtävä on valmis, niin osat vaihtuvat. Lopuksi jokainen vuorollaan esittelee itsensä kuvan avulla kertoen, miksi se on erityisen onnistunut ja kuvaa itseä niin hyvin. Lisäksi halutessa voidaan leikata pahvista omaan kuvaan sopivat kehykset ja koristella ne. Kuvat voidaan ripustaa seinälle vierekkäin ”luokkakuvaksi”.

  

Leikkiä voidaan leikkiä myös niin, että jokainen piirtää sattumanvaraisesti kahden eteen tulevan lapsen muotokuvan kaulasta ylöspäin vasemmalla kädellä (vasenkätiset oikealla). Ennen leikkiä lapsille tulisi tarkentaa, ettei kenestäkään piirretä mitään, mistä tulee paha mieli ja kaikki kuvat saavatkin olla hassuja, koska ne on tehty väärällä kädellä.

  

Lopuksi lapset kertovat, mitä hauskaa he löytävät itseään esittävistä kuvista ja miksi se heidän mielestään sopi hyvin juuri heihin. Esimerkiksi: ”Tykkään tästä kuvasta, koska tässä mulla on iso nenä ja minulla on oikeasti tosi hyvä hajuaisti.” ”Tämä kuva on hyvä, koska mulla on tosi pitkä tukka ja minä kasvatan sitä juuri pidemmäksi.”


Variaatio: Minuuttipiirros. Seistään vastakkain. Piirretään toisesta kuvaa "väärällä" kädellä noin minuutin ajan. Lopuksi annetaan potretti omistajalle. Tehdään kolme kertaa, jolloin jokainen saa kolme kuvaa itsestään.  


Variaatio: Istutaan rivissä vastakkain toisen istuessa mallina ja toisen piirtäessä. Jokainen piirtää vastassa olijaa hetken väärällä kädellä, jonka jälkeen vaihdetaan paikkaa ja jatketaan piirtämistä uudesta vastaparista. Näin jatketaan, kunnes kaikki ovat piirtäneet toisistaan. Viimeinen piirtäjä viimeistelee kuvan. Vaihdetaan rooleja. 

heidil